Nie ulega wątpliwości fakt, że sytuacja epidemiologiczna zmieniła wiele – w codziennym funkcjonowaniu, myśleniu, działaniu, realizowaniu zawodowych i domowych obowiązków. Można śmiało stwierdzić, że modyfikacji uległa mentalność – nie tylko w kraju, ale i na świecie.
Wiosna to odpowiednik nowego początku, restartu, zawiązku zmiany na lepsze. Twoi pracownicy mają prawo czuć się przytłoczeni i zmęczeni, a to z kolei wpływa na ich produktywność – a raczej jej brak.
Niezależnie od wszystkiego: lockdownu, pracy w trybie home office, długich i chłodnych jesienno-zimowych miesięcy, wraz z nadejściem nowej pory roku warto przeprowadzić gruntowne porządki – zadbać o siebie, swoje zdrowie, samopoczucie, wygląd oraz… o swój talerz! Możesz podarować to i jeszcze więcej swoim pracownikom – dbając o ich zdrowie, dietę i zapewniając wsparcie specjalistów.
ZDROWIE, DIETA, AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA A… COVID-19
Właściwie trudno przewidzieć stałe, przyszłe zmiany, które będą dokonywać się w społeczeństwie pod wpływem pandemii COVID-19, ale już dziś zauważa się m.in., że:
• Polacy bardziej niż zwykle skupiają się na zdrowiu swoim i swoich bliskich;
• wielu z Nas docenia pozytywne aspekty związane z pracą zdalną;
• znaczna część Polaków przewartościowała swoje życie.
Według agencji badawczej Ipsos, 41% badanych osób stwierdza, że pandemia ich wzmocniła, dzięki czemu mają więcej czasu dla siebie, dla rodziny i swojego hobby. Wielu Polaków odkrywa nowe zainteresowania i pasje.
Jednak negatywnym skutkiem tych zmian i wielu związanych z nimi obostrzeń, stał się problem rosnącego poziomu nadwagi i otyłości, zmniejszającej się aktywności ruchowej wśród wszystkich grup społecznych oraz pogłębiające się złe samopoczucie psychiczne – przygnębienie, osamotnienie i stres.