Specjalista w Twojej firmie – dietetyk

Zdrowe jedzenie i dietaSpecjalista w Twojej firmie – dietetyk

W codziennym pośpiechu i w obliczu epidemii COVID – 19, trudno jest aktywnie zawodowo osobom, często łączącym pracę zdalną z obowiązkami domowymi, a także rodzicielskimi prawidłowo komponować posiłki. Natłok spraw, społeczna kwarantanna czy strach przed wychodzeniem z domu zaciera potrzebę dbania o prawidłowe komponowanie naszego jedzenia. 

Obecnie trudno jest zaplanować czas na konsultację specjalistyczną, zwłaszcza jeśli nie jest ona nagląca i nie dotyczy problemów zdrowotnych, które znacząco wpływają na jakość życia w danym czasie.

Otyłość jest chorobą, która rozwija się powoli. Z tego powodu zapracowanym osobom łatwo jest odkładać wizytę u dietetyka w nieskończoność, szukając kolejnych argumentów np. „po pracy bardzo się spieszę, nie mam czasu, by wcisnąć w codzienny plan konsultację” lub „w miejscu, w którym mieszkam trudno o dostęp do dietetyka, który byłby godny zaufania, nie  wiem jak wybrać specjalistę i nie chcę poświęcać kilku godzin na wizytę”. 

Rozwiązaniem jest konsultacja telefoniczna, którą można odbyć z domu, bez konieczności poświęcania dodatkowego czasu na dojazd. W sytuacji niepewności epidemiologicznej, kiedy staramy się ograniczać kontakt z innymi osobami, taka forma konsultacji ma dodatkową zaletę - jest bezpieczna z punktu widzenia ryzyka zakażenia. 

Tymczasem nieodpowiednia dieta pociąga za sobą wiele przewlekłych konsekwencji zdrowotnych – cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, nieprawidłowe stężenie cholesterolu. Według danych Medicover nadciśnienie tętnicze dotyczy około 24% pacjentów, zbyt wysoki poziom cholesterolu to problem 18%, a cukrzyca 2% pacjentów.

Choroby przewlekłe wpływają na wydajność pracowników. Część z nich nie jest również bez znaczenia w kontekście bezpieczeństwa w pracy, dlatego warto zadbać odpowiednio wcześniej o zdrowie pracowników, a szczególnie po okresie domowej izolacji, tak by móc wyprzedzić chorobę. 

JAKIM GRUPOM PRACOWNICZYM REKOMENDUJEMY KONSULTACJE TELEFONICZNE Z DIETETYKIEM?

Największą korzyść z konsultacji dietetycznej odczują pracownicy grup, które przez charakter wykonywanej pracy są narażone na otyłość i wzrost masy ciała. Wśród nich należy wymienić pracowników biurowych pracujących w sprzedaży – praca pod presją czasu, w kontakcie z klientami i siedzący tryb życia sprzyjają wystąpieniu u nich otyłości. Osoby na stanowiskach decyzyjnych i kadra managerska również skorzysta z konsultacji – stres i nienormowany czas pracy sprzyjają podjadaniu, jedzeniu w biegu i wybieraniu żywności słabej jakości. 

Ostatnią grupą, jakiej rekomendujemy konsultację, są pracownicy produkcyjni, w ich przypadku ważna jest dbałość o odpowiednią podaż kaloryczną.

JAK WYGLĄDA DYŻUR TELEFONICZNY?

Usługa ma postać 5-godzinnego dyżuru, podczas którego pracownicy indywidualnie mogą konsultować się ze specjalistą. W ciągu dyżuru, dietetyk może skonsultować około 30 osób.

Pracownicy wcześniej są informowani o możliwości odbycia konsultacji. Przekazywany im jest dedykowany numer telefonu, godziny i data, w której mogą wykonać połączenie telefoniczne. Pojedyncza konsultacja trwa około 15 minut. 

Produkt rekomendowany dla:

Potrzeby Twojej organizacji

  1. Chcę budować zaangażowanie, odporność, kondycję psychiczną i energię pracowników
  2. Chcę stworzyć bezpieczne warunki pracy - nowe standardy i wymogi bezpieczeństwa
  3. Chcę zapewnić benefity pracownikom w sytuacji redukcji kosztów osobowych np.: stanu zatrudnienia czy wynagrodzeń

Rodzaj pracowników

  • Pracownicy sprzedaży i obsługi
  • Pracownicy decyzyjni
  • Pracownicy produkcji
  • Pracownicy biurowi
  • Pracownicy mobilni
  • Pracownicy zdalni